Preview

Fine Chemical Technologies

Advanced search

Application of chromatography-mass spectrometry to determine free and esterified fatty acids in their combined presence in plant raw materials

Full Text:

Abstract

In comparison with other types of matter, plants have a small content of fatty acids (FA). They perform energetic, structural and protective functions. Lipids actively change metabolism in the autumn time and increase the resistance of plants to low temperatures. For this reason the study of plant lipids is important to determine the chemical composition of lipids and understand of their role in the metabolism of plants. Analysis of the lipid composition of plant is connected with some complications. Plants can contain fatty acids not only in the free form, but also in the form of their esters. This can lead to errors in the quantitative determination of FA in plant samples. In addition, the presence of a significant variety of chemical compounds in plants complicates the analysis. The article describes the results of a study on fatty acids and their esters in cowberries and cranberries by gas chromatography-mass spectrometry. It is shown that during the fractionating of berry extracts, fatty acids are in the chloroform extract of the acids, and their esters are in the hexane fraction. Thus, we can obtain the chromatogram of extracts with a clear picture of the peaks of identified compounds (Rs > 1.5). The linear dependence remains in the range of identified compounds 0.01–300 mg/mL. Evaluation of the metrological characteristics of the analysis techniques was performed with a pattern mixture of methyl esters of fatty acids as an example.

About the Authors

M. N. Lyutikova
Surgut State University, Surgut, 628412
Russian Federation


Yu. P. Turov
Surgut State University, Surgut, 628412
Russian Federation


E. H. Botirov
Surgut State University, Surgut, 628412
Russian Federation


References

1. Шабров А.В. Биохимические основы действия микрокомпонентов пищи / Под ред. В.А. Дадали. М.: Авваллон, 2003. 184 с.

2. Гроза Н.В., Голованов А.Б., Наливайко Е.А., Мягкова Г.И. Терапевтическая роль полиненасыщенных жирных кислот и их производных в патофизиологических процессах // Вестник МИТХТ. 2012. Т. 7. № 5. С. 3–16.

3. Филипцова Г.Г. Основы биохимии растений. Минск: БГУ, 2004. 136 с.

4. Семенов А.А. Очерк химии природных соединений. Новосибирск: Наука, Сибирская издательская фирма РАН, 2000. 664 с.

5. Межгосударственный стандарт ГОСТ 30418-96. Масла растительные. Метод определения жирнокислотного состава. Введ. 01.01.98. Минск: Изд-во стандартов, 1996. 7 с.

6. ГОСТ Р 51483-99. Масла растительные и жиры животные. Определение методом газовой хроматографии массовой доли метиловых эфиров индивидуальных жирных кислот к их сумме. Введ. 01.01.2001. М., 2000. 8 с.

7. Рудаков О.Б. Развитие метода интерпретации хроматограмм при идентификации растительных масел // Химия растительного сырья. 2001. № 4. С. 77–82.

8. Рогачев А.Д. Фитохимическое исследование Rhododendron adamsii Rehder: автореф. дис. … канд. хим. наук. Новосибирск, 2009. 20 с.

9. Преч Э., Бюльман Ф., Аффольтер К. Определение строения органических соединений. Таблицы спектральных данных. Пер. с англ. М.: Мир, Бином. Лаборатория знаний, 2006. 438 с.

10. Лебедев А.Т. Масс-спектрометрия в органической химии. М.: Бином. Лаборатория знаний, 2003. 493 с.

11. ГОСТ Р ИСО 5725-2002. Точность (правильность и прецизионность) методов и результатов измерений. М.: Госстандарт России, 2002.

12. РМГ 61-2003. ГСИ. Показатели точности, правильности, прецизионности методик количествен-ного химического анализа. Методы оценки. М.: ИПК Изд-во стандартов, 2004.

13. ГОСТ Р 52361-2005. Контроль объекта аналитический. Термины и определения. М.: ИПК Изд-во стандартов, 2005.

14. РМГ 76-2004. Государственная система обеспечения единства измерений. Внутренний контроль качества результатов количественного химического анализа. М.: Технорматив, 2012.


For citation:


Lyutikova M.N., Turov Yu.P., Botirov E.H. Application of chromatography-mass spectrometry to determine free and esterified fatty acids in their combined presence in plant raw materials. Fine Chemical Technologies. 2013;8(2):52-57. (In Russ.)

Views: 93


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2410-6593 (Print)
ISSN 2686-7575 (Online)