Preview

Fine Chemical Technologies

Advanced search

Technology of reception of the dry cleared extract from leaves stevia.

Full Text:

Abstract

The optimized method of reception of the dry cleared extract from leaves Stevia rebaudiana Bertoni with the high contents steviozid is offered. Physical and chemical properties of the dry cleared extract Stevia are investigated.

About the Authors

S. A. Kedik

Russian Federation


E. I. Jartsev

Russian Federation


I. E. Stanishevskaja

Russian Federation


S. V. Fedorov

Russian Federation


References

1. Муравьева, Д. А. Тропические и субтропические лекарственные растения / Д. А. Муравьева. – М. : Медицина, 1997. – 383 с.

2. Разработка эффективного способа выделения суммы дитерпеновых гликозидов из Stevia rebaudiana Bertoni / И. Ю. Ситничук, Е. Н. Стрижева, А. А. Ефремов, Г. Г. Первышина // Химия раст. сырья. – 2002. – № 3. – С.73–75.

3. Chang, S. S. Stability studies of stevioside and rebaudioside A in carbonated beverages / S. S. Chang, J. M. Cook // J. Agricult. & Food Chem. – 1983. – № 31. – Р. 409–412.

4. Kroyer, G. Th. The low calorie sweetener stevioside: stability and interaction with food ingredients / G. Th. Kroyer // Lebensm. Wiss. Technol. – 1999. – № 32. – Р. 509–512.

5. Мику, В. Е. Стевия – перспективная культура для производства низкокалорийных и диабетических продуктов / В. Е. Мику, Л. П. Кисничан, С. М. Багдасаров // Пищ. пром-сть. – 1999. – № 10. – С. 32.

6. Подпоринова, Г. К. Подсластители и сахарозаменители: технология получения стевиолгликозидов / Г. К. Подпоринова, Н. Д. Верзилина, К. К. Полянский. – Воронеж, ФГОУ ВПО ВГАУ, 2006. – 156 с.

7. Выбор состава и разработка технологии таблеток сухого экстракта стевии / Ф. Т. Холтоев, Н. С. Файзуллаева, М. У. Усуббаев, Х. М. Хакимов // Хим.-фарм. журнал. – 2003. – Т. 37, № 6. – С.42–45.

8. Makapugay, H. C. Improved high-performance liquid chromatographic separation of the Stevia rebaudiana sweet diterpene glycosides using linear gradient elution / H. C. Makapugay, N. P. D. Nanayakkara, A. D. Kinghorn // J. Chromatogr. – 1984. – № 283. – Р. 390–395.

9. Mauri , P. Analysis of Stevia glycosides by capillary electrophoresis // P. Mauri, G. Catalano, C. Gardana // Electrophoresis. – 1996. – № 2. – Р. 367–371.

10. Mosettig, E. Stevioside. II. The structure of the aglucon / E. Mosettig, W. R. Nes // J. Org. Chem. – 1955. – № 20. – Р. 884–899.

11. Wood, H. Stevioside. I. The structure of the glucose moieties // H. Wood, R. Allerton, W. Diehl // J. Org. Chem. – 1955. – № 20. – Р. 875–883.

12. Контроль содержания стевиозида в растительном сырье методом ВЭЖХ и ТСХ / C. А. Кедик, С. В. Федоров, Н. А. Януль, Л. В. Прохорова, Е. В. Смирнова, А. В. Панов // Хим.-фарм. журнал. – 2003. – Т. 37, № 10. – С. 19–22.


For citation:


Kedik S.A., Jartsev E.I., Stanishevskaja I.E., Fedorov S.V. Technology of reception of the dry cleared extract from leaves stevia. Fine Chemical Technologies. 2008;3(2):83-87. (In Russ.)

Views: 58


ISSN 2410-6593 (Print)
ISSN 2686-7575 (Online)